Разлики между Фотоепилация (IPL) и Лазерна епилация

2 януари, 2022

„Има ли разлика между ФОТОЕПИЛАЦИЯТА и ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ?“ – това е един от най-често срещаните въпроси при избора на метод за трайно обезкосмяване. Разлика има и тя е много съществена. Именно по тази причина решихме да ви запознаем подробно с начина на работа на двете технологии.

Нека първо започнем с това, от къде идва объркването, че лазерната епилация и фотоепилацията (IPL) са едно и също нещо. Сходството между двете технологии е, че използват светлинни вълни и действието им се основава на принципа на селективна фототермолиза. Именно тук обаче се корени и разликата. И за да бъдем максимално изчерпателни, нека обясним какъв е принципа на

Селективна фототермолиза

Селективната фототермолиза е процес, при който светлина с определена дължина на вълната се абсорбира от различни кожни структури (например меланин). Светлинната енергия се преобразува в топлина, в резултат на което съответната структура се унищожава.

Тук идва огромната разлика между фотоепилацията (IPL) и лазерната епилация.

Разлики между фотоепилация (IPL) и лазерна епилация

Разпръсната светлина с различна дължина на вълната при фотоепилация (IPL) и насочена светлина, която унищожава фоликула на косъма при лазерна епилация

 

ФОТОЕПИЛАЦИЯ – технология на действие

Фотоепилацията или IPL (Intense Pulse Light – интензивна пулсираща светлина) работи със светлинен източник, който използва импулси с различна дължина на вълната – от 590nm до 1200nm. Идеята при него е, че някои от тези светлинни лъчи ще бъдат точните за типа на окосмяването и кожата. В същото време, светлинната енергия се абсорбира предимно от меланина (цвета), намиращ се в косъмчетата или в околните тъкани. Съответно, когато имаме светлинни импулси, които проникват на различна дълбочина в кожата, може да се получи унищожаване и на други структури освен тази на косменият фоликул. Това е причината при фотоепилацията много често да се наблюдават изгаряния.

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ – технология на действие

Лазерната епилация е много по-прецизна технология, устроена така, че да защитава околните тъкани от увреждане. При лазерната епилация се работи с един единствен светлинен източник с една определена дължина на вълната. В Nude Aesthetic работим с най-висок клас диоден лазер Elysion-Pro, при който дължината на вълната е 810nm. Това позволява при процедурата лазерна епилация фотоните да се погълнат единствено от космените стъбла без да засягат други структури (например кожата). Поглъщайки светлината, космените стъбла загряват до висока температура. Те от своя страна, предават топлинна енергия на фоликула, което води до унищожаването му. На практика се третира единствено косъма, без да се засягат други структури, което прави лазерната епилация не само безопасна, но и много по-ефективна.

 

Предимства на ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ пред ФОТОЕПИЛАЦИЯТА

След като разгледахме технологията на работа при двата метода за обезкосмяване, можем да изведем и предимствата на лазерната епилация пред фотоепилацията:

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ ФОТОЕПИЛАЦИЯ
ЕФЕКТИВНА – Унищожава единствено косменият фоликул, без да уврежда околните тъкани ОПАСНА – Повлиява космените фоликули на случаен принцип и може да доведе до изгаряне на кожата
БЕЗБОЛЕЗНЕНА – Благодарение на охлаждащата система Crystal Freeze  на диодният лазер Elysion-Pro, с който работим в Nude Aesthetic, процедурата е не само безболезнена, но и приятна БОЛЕЗНЕНА –  Болката при фотоепилацията е по-осезаема поради недоброто охлаждане и пълния спектър от дължина на вълните
МОЖЕ ДА СЕ РАБОТИ ОТ I ДО VI ФОТОТИП КОЖА – С диодният лазер Elysion-Pro няма ограничения върху фототипа кожа, който се работи. Това означава, че може да се извършват процедурите и през лятото, върху кожа с тен НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАБОТИ ВЪРХУ КОЖА С ТЕН – Тъй като няма селективен начин на работа и има опасност от изгаряния, не може да се работи през лятото върху кожа с тен. Т.е. от Април до Септември е противопоказно да се извършват процедури
СПЕСТЯВА ВРЕМЕ – за постигане на най-добри резултати (над 90% перманентно обезкосмяване) са нужни от 6 до 8 процедури. След завършване на цикъла се правят поддържащи процедури веднъж годишно и то ако е необходимо. ОТНЕМА ВРЕМЕ – дори и домашните IPL системи отнемат много повече време за извършване на процедурите. Резултатите са нетрайни – космите се появяват отново, ако не се третират регулярно.

Избрахте ли своя метод за трайно обезкосмяване?

Съветваме ви при избор на метод за трайно обезкосмяване да се запознаете не само с технологията на работа, но и с използваната апаратура. За съжаление има редица студиа за красота, които рекламират услугите си като лазерна епилация, а в действителност използват апаратура за фотоепилация. Преди да се подложите на процедура проверете естетичният център, клиниката или студиото за красота и се информирайте за технологията, с която боравят.

Ние в Nude Aesthetic предлагаме БЕЗПЛАТНА консултация с наш професионален терапевт на всеки, който желае да разбере повече за процедурата лазерна епилация, апарата, с който работим, както и резултатите, които ще бъдат постигнати.

запиши час за консултация
error: Content is protected !!