6 мита за лазерната епилация

22 януари, 2021

Какво знаем за лазерната епилация ?  И дали фактите, които са ни известни за нея са истина или са просто поредните митове, които се носят сред хората. В тази статия ще поговорим за 6 от най-популярните митове за лазерната епилация . Учудващо колко много хора в България се подлагат на лазерна епилация и колко малко от тях знаят истината за нея, всъщност. Започваме с първия мит:

Мит 1: Лазерната епилация не е ефективна.

Напълно погрешно схващане, за което са допринесли до голяма степен разочарованията на хората от некачествено проведени процедури лазерна епилация. За нейната ефективност оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и до колко ще се повлияе от епилацията. Така, че е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при специалист преди да прибегне до какъвто и да било вид лазерна епилация. Иначе се получава ситуация от типа  „проба-грешка“, докато установим кое е най-добро за нас. Например, факторите, които влияят на резултата след лазерна епилация са:

  • Етапите на растеж на косъма. Те са няколко. Космите се повлияват най-добре, когато са в активна фаза на растеж.
  • Цвета на косъма
  • Цвета на кожата и контраста между цвета на косъма и кожата. Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното обаче дава негативен резултат. Светли косми върху тъмна кожа се повлияват по-трудно.
  • Дълбочината на растеж на космите
  • Третираната зона
  • Възрастта на клиента
  • Хормоналния баланс

Технологиите непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Например, новият диоден лазер за лазерна епилация – Elysion PRO премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick). Типът кожа е един от най-важните фактори за отлични резултати с най-малък брой сесии. Според скалата на Fitzpatrick има 6 различни типове кожа от 1 до 6, като най-светлите кожи са тези, които позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да влезе подкожно с най-малък риск от нежелани ефекти.

Докато само до преди 10 години не съществуваше технология, която няма сезонност – всички лазери на пазара можеха да се ползват само в есенно-зимния сезон и кожата не трябваше да се излага на слънце седмици наред след процедурата, то днес не е така.

Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат

Точно обратното. Преди процедура лазерна епилация, задължително трябва да обръснете гладко зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай лазерната епилация няма да е ефективна.  Дори можете да получите изгаряния от лазера.

Мит 3: Апаратът няма значение

Апаратът има значение! И то голямо. Най-качествените апарати за епилация се произвеждат в САЩ, Израел, Испания. Апаратите с произход от Китай или Корея са по-малко надеждни. Защо? Защото технологията им на работа не е толкова ефективна.

Качествените апарати за лазерна епилация работят на следния принцип:


Elysion PRO – лазерът, с който работим ние в Nude Aesthetic е производство на испанския гигант Cocoon Medical. Той е диоден лазер и премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки космите в анагенна фаза на растеж (само в тази фаза на растеж могат да се унищожат ефективно). Импулсите на лазера се привличат от пигмента на косъма – меланина. Той се превръща в техен проводник, като отвежда импулсите до корена на косъма и те го унищожават чрез силно нагряване. Процедурата е безопасна и безболезнена. Апаратът притежава охлаждаща система, която защитава кожата от високите температури и по този начин прави епилацията безболезнена. Системата работи като поддържа постоянно ниво на температурата от 5 градуса по Целзий на накрайника независимо от температурата в помещението. Системата произвежда приятно усещане на кожата, което прави обезкосмяването безопасно, безболезнено и комфортно.

Мит 4: Домашните апарати са ефективни

Напълно невярно. Единственото, което правят домашните апарати за фотоепилация е да загряват косъма, но не и да унищожават фоликула.  След процедура космите, които виждате ще падат, но корените им няма да бъдат унищожени и те ще поникнат отново. Ефектът е като при кола маска. Наред с това обаче домашните апарати за фотоепилация могат да загреят и „заспалите“ косми, като по този начин могат да предизвикат свръхокосмяване.

Мит 5: При бръснене космите стават повече

Още едно невярно твърдение. Космите в човешкото тяло са ограничен брой и не стават повече. Просто, когато ги обръснете, космите започват да растат от мястото, откъдето сте ги отрязали, тоест от стъблото, а не от върха. Стъблото винаги е по-дебело от върха.

Мит 6: Не можеш да очакваш резултат от 1 процедура лазерна епилация

Напротив, можеш и трябва. Ако няма ефект след първата процедура, по-добре не си правете повече. Може да се определи дали има ефект от процедурата не по-рано от 30 дни след извършването ѝ. След първата процедура повечето косми в активен етап на растеж трябва да бъдат премахнати. Те са около 20% от всички косми по тялото ни. След време може да поникнат нови, но това са или „заспалите“ косми, които след първата процедура са се събудили или такива, които не са били в активна фаза на растеж по време на първата процедура. Старите обаче не трябва да се показват отново.

Мит ли е окончателната, необратима лазерна епилация?

Лазерна епилация в света се практикува повече от 25 години. Съвсем нормално е след качествено проведена сесия ефектът от лазерната епилация да трае години. Но всичко това зависи от индивидуалните особености на организма на всеки човек.

Бихме Ви посъветвали Ви да направите безплатна консултация при наш специалист, за да разберете дали лазерната епилация е Вашата процедура.

запиши час за консултация
error: Content is protected !!